İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Altın Mevduat ve Kredili Altın Satışı

Dünya Gazetesi –

Günümüzde İsviçre, İtalya, Fransa, İngiltere ve ABD gibi gelişmiş ülkelerin ekonomik gelişmelerinde altının önemli bir yeri bulunmaktadır.

Altının ekonomiye kazandırılması, “altın mevduat” kabul etmelerine ve “kredili altın satışı” yapmalarına bağlıdır.

İsviçre’de altın ve saat konusunda çalışan büyük imalatçılar ile İtalya’daki büyük kuyumculuk firmaları günümüzdeki büyüklüklerine ulaşmalarını ihtiyaçları olan altını kredili olarak önemli ölçüde İsviçre bankalarından (Credit Suisse, Union Bank of Switzerland, Swiss Bank) temin etmelerine borçludurlar.

Aynı şeklide ABD’deki büyük mücevher fabrikalarının büyümelerinde de ABD’deki bankaların (Chase Manhattan Bank, Citibank) kredili altın satışı çok önemli rol oynamaktadır.

Uluslararası piyasalarda altın cinsinden kredi faizleri yüzde 5 civarında olurken, dolar cinsinden ticari kredi faizleri yüzde 10 civarında olmaktadır. Bu da önemli maliyet artışına sebep olduğundan imalatçılar tarafından kredili altın satışı tercih edilmektedir.

Ülkemizdeki kuyumculuk sektörü de döviz kredisi kullanarak altın alıp işlemeyi riskli bulmakta ve özkaynakları ile çalışmayı tercih etmektedir. Bu da gelişmelerini, büyümelerini ve sanayileşmelerini önlemektedir.

Ülkemiz kuyumuculuk sektörünün küçük atölyelerden büyük sanayiler seviyelerine ulaşabilmeleri için bankaların “kredili altın satışı” yapmaları gerçekleştirilmelidir.

Bankalar, altınları Merkez Bankası’ndan, Altın Borsası’ndan ve yatırılacak “altın mevduat”ından temin edebilirler.

Altın mevduatı, 24 ayar külçe altın olarak bankalara yatırılacak olup, faizi de 24 ayar altın olacaktır. Bunun için Darphane tarafından sertifikalı ve 24 ayar 5 gr, 10 gr, 50 gr, 100 gr, 250 gr, 500 gr ve 1 kg’lık külçeler hazırlanabilir (Yastık altındaki altınlar bankalara yatırılırken 24 ayar altın karşılığı miktar olarak “altın mevduat hesabı” şeklinde yatırılacaktır).

Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin olarak 95-32/13 sayılı tebliğ ile “bankalarca altın depo hesaplarının açılmasına ve altın kredisi kullandırılmasına” ilişkin esas ve usuller düzenlenmiştir (Resmi Gazete ile 27 Ocak 1995 tarih ve 22184 sayı ile yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir).

Ancak uygulama istenen seviyede olmamıştır. Uygulamanın istenen başarıyı sağlayabilmesi için sektör yetkililerinin, Hazine’nin, Darphane’nin, Merkez Bankası’nın, Altın Borsası’nın ve bankaların bir araya gelerek ortak bir görüşbirliğine varmaları ve uygulamayı başlatmaları gerekmektedir.

Sektörün düşük maliyetli kaynağa kavuşması, dış pazarlarda rekabet gücünün artması ve yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için bu girişim önem arz etmektedir.

Uygulama; bankalar tarafından ilgili tebliğ gereğkince 24 ayar külçe altın olarak “altın mevduat” hesabı açılması ve “altın kredisi” verilmesi işlemlerine başlanması ile devreye girecektir.

Ayrıca İstanbul’a Dubai’deki benzeri gibi bir International Gold Trade Center kurulması uygun olacaktır. Böylece altın ve mücevher sektörümüzün daha fazla gelişmesi, daha fazla işlenmiş altın ihracatı yapması ve ülkemiz ekonomisine daha fazla döviz ve katma değer yaratması sağlanacaktır.