İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sağlık Bilgi Bankası ve “Medical Card”

Dünya Gazetesi –

2006 yılı bütçesinde sağlık harcamaları için ayrılan kaynak GSMH’nin yüzde 6.9’u civarındadır. Bu oran AB ülkeleri ortalaması olan yüzde 8’e çok yakındır.

Ancak sağlığımız AB ülkeleri düzeyinde değildir.

Örneğin: ülkemizde çocuk ölümleri (bir yadına kadar) binde yirmi altı civarındadırve saatte üç (3) çocuk ölmektedir.

Bu oran gelişmiş ülkelerde binde dörde kadar düşmektedir.

SağlıkBakanlığımız,hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgili çalışmalar yapmaktadır.

Oysa sorun hastalıklara neden olan etkenlerdir. Bu etkenler insanların sağlığına dikkat etmemesi, çevre kirliliği ve yoksulluktur. Aynca kalıtımsal nedenlerlegelenhastalıklardır.

Ancak insanların sapana dikkat etmesi son derece önemlidir. ‘ .

Örneğin; 2005 yılında 20 milyar USD sigara için harcayan insanlanımz ilaç için de en az bu kadar harcama yapmaktadırlar. Hertürlü uyanlara rağmen bu uyarılan dikkate almayanlar ekonomiye ve Sağlık Bakanlığı’na ilave yükler getirmektedirler.

Hastalıklara neden olan diğer örnekler; Kırsal

hastalıklar ile yoksulluk nedeniyle gerekli gıda-lann alınamaması ve sağlık koşullarına uygun yalanmaması nedeniyle meydana gelmektedir.

Özetle; Sağlık Bakanlığımızın, hastalıkların teşhisi ve tedavisi çalışmalarına ilave olarak, hastalıklara neden olan etkenlerin en aza indirilebilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar ile müşterek çalışmalar yapması ve sağlık sorunlarımızı bir bütün olarak değerlendirmesi ve planlanmasının daha uygun olacağı düşünülmektedir.

Bu amaçla;

1- SağlıkBakanlığımız bünyesinde SağlıkBilgi Baııkası’run kurulması ve ülke olarak kişi bazında, hastalık bazında ve bölge bazında sağlığımızın kayda alınması.

2- Sağlık bilgi kartı “Medical Card” uygulaması ile Sağlık CVmizin her an sağlık merkezlerinden (Kamu/özel) ve eczanelerden şifremizi taşlayarak alabilme/sunabilme imkanına kavuşmamızın sağlanması.

3- Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışaıılar-dankesilen primlerin emeklilik ve sağhkprimle-ri olarak ayn ayn kesilmesi ve toplanacak primlerin Merkez Bankası nezdinde oluşturulacak Emeklilik Fonu ve Sağlık Fonu hesaplarında toplanması.

4- Sağlık Fonu’nda birikecek kaynakların sağlık ile ilgili teknoloji yoğun yatırımlar tarafindan çıkarılacak “Eurobond’lardan alınarak değerlendirilmesi ve bu tür yatırımların düşük faizli ve uzun vadeli finaııs imkanlan ile desteklenmesi.

5- Çevre.kirliliğinin (hava, su, toprak) önlenmesi amacıyla;

a) Çevre ve Orman Bakanlığımızın ve üniversitelerimizin desteğinde “Çevre Araştırma ve Geliştirme Enstitülerf’nin kurulması ve hava, su* toprakkirliliğinin önlenmesi amacıyla projeler geliştirilmesi ve uygulamalar için zorunluluklar getirilmesi.

“Örneğin, acilen kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımızın zehirli tarımsal ilaçların karıştığı kuyu suyunu kullanmalarının önlenmesi, nehirlere ve göllere akan sanayi atıkları ile evsel atıkların irtibatlarının kesilmesi ve antma sistemi projeleri hazırlanarak uygulanması.”

b) “Çevre Fonu” adı ile toplanan kaynakların Merkez Bankası nezdinde oluşturulacak “Çevre Fonu” hesabında toplanması.

c) İhtisas Bankası konumunda Çevre Banka-sı’rim kurulması ve projelerin çevreibnundan istifade ile düşük faizli/uzun vadeli olarak kredi-lendirilmesi.

6-Yoksulluğun önlenebilmesi amacryla;

a) Kırsal fesimde yaşayan vatandaşlarımız için,

Tarım ve Koyişleri Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımızın desteğinde “Köy Eğitim Enstitüleri” benzeri yatılı bölge okullarının (uygulamalı) kurulması ve köylerimizin kooperatifleşmeleri sağlanarak “Organize Tarım Bölgeleri” ile üretim ve turizm amaçlı ‘ihtisas Köyleri” kurularak istihdam imkanlarının yaratılması.

b) Çalışma Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımızın desteğinde meslek liselerinde

“meslek kursları” açılması ve insalarımızın meslek sahibi olmaları sağlanması.

7- Ana ve ilköğretimde okuyan çocuklarımız için;

Sağlık Bakanlığımızın, Milli Eğitim Bakanlığımız ile Tarım ve Koyişleri Bakanlığımız müşterek çalışmalar yaparak, çocuklarımızın temel sağlık hizmetleri ile standart beslenmelerinin devlet tarafından karşılanmasını sağlamalan ve gerekli gıda ve ihtiyaç maddelerini (süti bal, tereyağı, peynir, yumurta, zeytin) civar köylerden (kurulacak üretim amaçlı ihtisas köylerinden) temin etmeleri.

Özede; hastalıklara neden olan etkenlerin azaltılması neticesi hastalık oranlarımız çok ” azalacaktır. Bu da Sağlık Bakanlığımızın daha rahat çalışmasını sağlayacaktır.

Ayrıca, Sağlık Bakanlığımız tarafindan hasta-lıklann teşhisi ve tedavisi amacıyla;

a) Sağlık ocaklarında “Uzman Hekim’lerin görev yapması ve “On-Line” ile kurulacak Sağlık Bilgi Bankası’na bağlanması ve “Medical Card” uygulamasına başlanılması..

b) Ambulans hazmederinin hava ve deniz olarak da yaygınlaştırılması, tam teşekküllü hale getirilmesi ve “Uzman Hekimlerin” görevlendirilmesi.

c) Gezici sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve hastane gemilerinin, demiryolu hastanelerinin, uçan hastanelerin ve gezici kara hastane araçlarının hizmete verilmesi.

d) En son tıbbi cihazlarla teçhiz edilecek’ve uzman hekimleri ile donatılacak “İhtisas Hastanelerinin kurulmasının teşvik edilmesi ve “Medical Card” ile gelen vatandaşlarımıza eşit ve adil sağlık hizmeüerinin verilmesi.

e) Sürekli olarak medya kanalıyla vatandaşlarımızın sağlıklı yaşam konularında bilgilendirilmeleri ve okullarda brifingler düzenlenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.