İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

International Maritime Consortiumbank ile International Maritime University kurulması önerisi

İstanbul Deniz Ticaret Odası Dergisi – 24 Ocak Şubat 1995

Deniz ticaretimizin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için Uluslararası düzeyde FİNANS + EĞİTİM müesselerine ihtiyacımız vardır.

FİNANS müesseseleri olarak :

Finans + Teknoloji yönünden gelişmiş ülkelerin (Japonya, İsveç, Non/eç, Kanada, İsviçre… vb gibi) Uluslararası Bankaları ile armatörlerimizin ortak olacağı “International Maritime Consortium Bankların kurulması uygun olacaktır.

“İhtisas Bankası” konumunda olacak bu tür bankalarla sağlanacak en önemli avantaj: Kredi maliyetlerinin düşüklüğü ve şartlan olacaktır.

Şöyle ki : Dış kredilerde en önemli Finans pazarı olan Euro-Pazarlarda *kredi talepleri için önce bir Yönetici Bankaya (Lead-Manager) başvuruluyor. Yönetici banka projeyi uygun görürse krediye iştirak için çeşitli bankaları “Co-manager” ve “Ajan Banka” olarak consortiuma davet ediyor. Kurulan “consortium” da Spread + Komisyonlar (Yönetim + Taahhüt + Katılım) kararlaştırılıyor ve kredinin maliyeti (LI-BOR + Spread + Komisyonlar) belli oluyor. Ancak dış kredilerde krediye iştirak eden bankalara ödenen Spread + Komisyonlar ülkelere göre çok farklılıklar göstermekte ve IMF’in yeşil ışık yakmadığı ülke yatırımcıları maalesef bunun faturasını yüksek Spread + Komisyon ödeyerek ödemektedirler. Hatta bu maliyetlere razı oldukları halde]’ yine kredi bulamamaktadırlar.

Oysa Deniz taşımacılığı Uluslararası sularda faaliyet göstertdiği için Uluslaraibası bir yatırımdır. Ülke riskinden etkilenmemesi. gerekir. Bunun için Euro-Pazarlarda ödenen Spread + Komisyonların hem düşük olması, hem karın bir kısmının tekrar armatörlerimize kalması, hem de her an kredi temin edilebilmesi için, gelişmiş ülke Uluslararası. Bankaları ile müşterek “International Maritime Consortium Bank’lann kurulması uygun olacaktır.

Deniz Ticaretimizin geleceği için diğer önemli bir alt yapı yatırımı da “International Maritime University”nin kurulması olmalıdır.

Uluslararası düzeyde bir DENİZCİLİK EĞİTİMİ alt yapısına sahip olmayan ülkelerin büyük bir filoya sahip olmaları hiç önemli değildir.

Önemli olan Uluslararası İşletmeciliktir. Bu da eğitimle sağlanabilmektedir.

Bunun için :

Bünyesinde Finans, Uluslararası Gemi ve Liman İşletmeciliği, Deniz Hukuku, Mühendislik, Güverte, Deniz Turizmi, Balıkçılık, Denizaltı kaynakları v.b. gibi bölümlerin bulunacağı Uluslararası düzeyde eğitim verecek bir “Denizcilik Üniversitesinin” kurulması, Deniz Ticaretimizin, geleceği açısından uygun olacaktır.