İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Transit Ticarete Uyumlu Ulaşım Projeleri

21 Kasım 2015 – Dünya Gazatesi

Ülkemiz, Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri ile Ortadoğu “Körfez“ ülkeleri arasında transit ticaret ve transit ulaşıma son derece uygun bir coğrafi konuma sahiptir. Ülkemizin bu önemli konumunu değerlendirebilmemiz için ülkemizin Ulaşım sistemlerinin uluslararası ulaşım sistemlerine uyumlu hale getirilmesi ve entegrasyonlarının sağlanması gerekmektedir.

Örneğin; Çin ile İzmir Limanı’nın, Mersin ile Samsun Limanı’nın hızlı tren bağlantısının ve Kurtalan-Nusaybin Demiryolu bağlantısının sağlanması gibi.

Transit ticarete ve transit ulaşıma uyumlu olacak bazı projeleri özetleyecek olursak;

  1. Kars-Sivas –Ankara –İzmir “Hızlı Tren“ Projesi

“Çin-İngiltere Demiryolu Projesi’nin Tiflis- Kars bağlantısının tamamlanması ile beraber İzmir-Ankara-Sivas-Kars Hızlı Tren Projesi’nin de tamamlanması uygun olacaktır. Böylece İzmir- Çin demiryolu bağlantısı sağlanmış olacaktır.

  1. Mersin–Samsun Hızlı Tren Projesi

“Demiryolu ile 5 gün (120 saat) süren Ulaşım 10 Saat’e düşecektir. Bu proje ile Mersin ve Samsun limanları Akdeniz ile Karadeniz’i birleştiren önemli birer transit ve transit ulaşım merkezi olacaktır.

Ayrıca; Güzergah Mersin-Adana-Samsun olup güzergah üzerine bağlantılarda olabilecektir.

Örneğin Gaziantep Konya gibi İzmir–Ankara–Sivas–Kars–Tiflis–Çin hızlı tren hattı ile kesişme noktasında bağlantıların sağlanması gibi. Böylece Mersin Liman’ı ile Çin demiryolu bağlantısı da sağlanmış olacaktır.

  1. Antalya – Konya Hızlı tren Projesi

Bu proje ile Antalya – Avrupa arası yolcu /yük hızlı tren ulaşımı sağlanmış olacaktır.

  1. Karasu – İzmit Körfezi arası.

a) KANAL PROJESİ ( Montrö ye uyumlu olarak)

b) Petrol Boru Hattı Projesi

c) Karasu Limanı- Adapazarı -Demiryolu Projesi

  1. Kurtalan–Nusaybin Demiryolu Projesi

Bu proje ile K. Irak ve Basra Körfezi’ne ülkemiz demiryolları ile ulaşabileceğiz.

Örneğin; Batman Petrol Rafinerisi K. Irak’tan petrol ithal edilebilecek ve kapasitesini artırabilecektir.

  1. Dörtyol-Hassa arası (Tünel Projesi) Bu proje ile Gaziantep – İskenderun Limanı163 Km kısalacaktır.
  2. Bandırma Limanı ile Tekirdağ Limanı arası Tren Ferileri seferlerinin başlatılması.

“Muratlı–Tekirdağ Limanı arası demiryolu bağlantısının tamamlanması ile Ege Bölgesi’nin Avrupa’ya demiryolu ile bağlantısı sağlanmış olacaktır.

  1. Çanakkale Boğazı Asma Köprü Projesi

Sütlüce (Gelibolu) ile Şekerkaya (Lapseki) arasına yapılacak köprü ile Güney Marmara ile Ege Bölgesi’nin Avrupa ile karayolu bağlantısı daha hızlı sağlanmış olacaktır.

Ayrıca,transit ticaret için gerekli olan deniz ve hava limanlarımızın da teknoloji yoğun alt yapı ve üst yapı yapılanmaları tamamlanarak transit ulaşım projeleri ile beraber bir bütünlük içeresinde uluslar arası ticaret arenasına sunulmalıdır. Transit ticaret (re-ex port/re-in port dahil ) için transit ulaşım alt yapısı ne kadar önemli ise bankacılık ve gümrük rejimlerinin de uyumlu olması o kadar önemlidir.

Özetle; coğrafi konumu itibariyle transit ticarete ve transit ulaşıma son derece uygun olan ülkemizin bu avantajından yararlanabilmesi ekonomimizin gelişmesi açısından önem arz etmektedir.

Ulaşım ile ilgili diğer projeler “www.erdogankutlu.com “ sitesinde incelenebilir.