İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ulaştırma Ekonomisi ve Teknolojisi

Dünya Gazetesi –  .. /../1997

Büyüyen ekonomimiz ve artan nüfusumuz ile gelişen yerleşim ve iş merkezleri ulaşım talepleri devamlı artmaktadır. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizin ulaşım planlaması artan ulaşım talepleri gözönüne alınarak yapılmalı ve sadece otoyollar ağırlıklı olmak yerine otoyollar, ile beraber denizyolu, süratli demiryolu ve havayolu ulaşım bağlantıları da sağlanarak bir bütünlük içinde projelendirilmelidir.

Ulaşım sistemimizde ulaşım İle ilgili gelişen teknolojileri ‘de kullanmamız gerekmektedir. Ulaşım ile ilgili gelişen teknolojileri, kullanmamız maliyet ve zaman açısından önemli oranda tasarruf sağlayacaktır.

Bugün Avrupa ülkeleri ve Japonya’da yük ve yolcu taşımacılığı “süper hızlı trenler” ile yapılmaktadır. Karayolu ve otoyol ağırlıklı ABD’de “süper hızlı tren “çalışmalarına başlamıştır. Avrupa ülkeleri Siemens ‘in geliştirdiği 330 km/h hıza ulaşabilien süper hızlı trenleri kullanmaya başlarken. Japonya en son geliştirdiği ve 421 km/h hıza ulaşabilen MLX-01 model süper hızlı treni’ seferi koymaya hazırlanmaktadır. Japonlar’ ın hedefi ise 550 km/h hıza ulaşmaktadır.

Demiryollarımızın mevcut Kalan, uluslararası işletmecilik anlayışı temel alınarak ve özel enerji santrallarından beslenerek yap-işlet-devret modeli ile özelleştirilmeli ve çağın taşımacılığı, olan “süper hızlı tren” taşımacılığına geçilmelidir.

Demiryollarımızın “süper hızlı tren” çalışmasına uygun bir şekilde modernizasyonu ve işletmecilikte vereceği modem hizmet taşımacılığının geliştirilmesi ve modernizasyonu ile beraber limanlarımızın da (kamuya ait) aynı modelle özelleştirilmesi ve modernizasyonu sağlanmalı ve demiryolu bağlantısı bulunmayan limanlarımıza (Tekirdağ, Gemlik, Antalya, Alanya…) “hızlı tren” demiryolu bağlantıları: gerçekleştirilmelidir.

Limanlar ile demiryolu bağlantıları:

– Tekirdağ Limanı ile- 24 km.’ mesafedeki -Muratlı’dan”:

– Gemlik Limanı ile Osmaneli / ‘Bilecik’ten. ”

– Antalya Limanı İle Burdur’dan

– Alanya Limanı ile Karaman’dan sağlanabilir.

Ekonomimize önemli oranda katkıda bulunacak yeni modern liman projeleri de yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilebilir.

Örneğin: Haydarpaşa Limanı “yatlimanı” olarak, liman sahası da (Antrepolar ileTMO’ya ait silolar dahil) turizm iş ve alışveriş, merkezleri olarak projelendirilebilir ve Haydarpaşa Limanı’na;

a) Akdeniz’den gelen Ro/Ro + koyteyner gemileri için Çanakkale girişinde uygun görülecek bir sahaya Ro/Ro + koyteyner limanı yapılabilir.

b) Karadeniz’den gelen Ro/Ro + koyteyner gemileri için de Karadeniz’de Karasu’ya Ro/Ro + Konteyner Limanı yapılabilir, çevresinde üretilen, ve Karadeniz ülkeleri ile Türk cumhuriyetlerine ihraç edilmekte olan sanayi ürünleri ile özellikle otomotivlerin ihracatının Karasu,’ ya yapılacak. Ro/Ro + koyteyner limanından yapılması ulaşım’ maliyeti açısından son derece, ekonomik olacaktır.)

– Benzer projeyi İzmir Alsancak Limanı için de düşünebiliriz.

a) Şehir trafiğinin içinde kalan liman;

b) Sadece yolcu ve Ro/Ro yolcu gemilerine tahsis edilebilir.

c)Yük gemilerinin yanaştığı liman “yat limanı”, liman sahası da’ (etrafında bulunan tüm depo-ve antrepo lar ile silolar dahil) turizm, iş ve alışveriş merkezleri yapılabilir.

(Liman sahası, temizlenerek ve Menemen açıklarında denize deşarj devresi yapılarak)

d) Çeşme Ro/Ro rıhtımına konteyner limanı ilave edilebilir ve kuru yük ile dökme yükler için de Karaburun yolu üzerinde uygun görülecek bir yere liman yapılarak ihraç / ithal ürünlerin ulaşımı sağlanabilir.

Diğer liman projeleri olarak:

– Filyos’a yap-işlet-devret modeli ile Ro/Ro + koyteyner limanı yaptırılabilir ve mevcut de……. üzere Ankara ve çevre, illerin Karadeniz’e bağlantısı sağlanabilir.

Ekonomimize önemli oranda katkıda bulunacak köprü-otoyol tramvay ve metro projelerine de örnek verecek olursak;

– İzmit Körfezi’nin Dilburnu Karaburun arası “asma köprü” ile geçilmesi ve Orhangazi’ye viyadükler üzerinde; otoyol olarak uzatılması halinde İstanbul-Bursa 2 saat Kısalabilecektir.

– Ahırkapı-Salacak arası “asma köprü” ile geçilmesi ve üzerinde bulunacak tramvay hattı ile Sultanahmet’ten Kadıköy’e Üsküdar’a ve E5 Ankara yolunun orta bölümüne yapılacak gidiş-dönüş tramvay hattı ile Tuzla’ya kadar gidilebilir. Tramvay hattı Harem’e de bağlanabilir.

-İstanbul Avrupa yakası için de:

– Beşiktaş-Maslak arası

– Bakırköy-Bağcılar-İkiteili arası

– Beşiktaş-Eminönü arası tramvay projeieri düşünülebilir.

Yakın bir gelecekte önemli bir üretim ve tüketim merkezi olacak Güneydoğu Anadolu bölgemizin “hızlı trenler ile İskenderun, Mersin, İzmir, Bandırma, Derince ve Samsun limanlarına bağlanması uygun olacaktır.

Böylece GAP bölgesinin ihraç ve ithal ürünleri ile yolcu taşımacılığı daha ekonomik süratli ve güvenli olacak, ayrıca ekonomimiz için de önemli bir tasarruf sağlanmış olacaktır.

Diğer taraftan büyükşehirlerimize hava limanı, illerimize havaalanı ve ilçelerimize de heli-portların yerel yönetimler veya özel kuruluşlar tarafından yapılması ve özel uçak ve helkopter taşımacılığının teşvik edilmesi düşünülebilir.