İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekonomi ve Dış Ticaret Konseyi Kurulmalı

Gelişmiş ülkelerin ekonomik büyümelerinde dış pazarlardaki yapılanmaları önemli yer tutmaktadır. Bu yapılanmalar ülkelerin resmi ve özel kuruluşları tarafından müştereken seçilmiş bir ekonomi ve dış ticaret konseyi tarafından koordine edilmelidir.

Dış pazarlardaki temsilciler, devletlerarası hukuku, diplomasiyi ve ekonomiyi çok iyi bilen beyinler arasından seçilmekte olup, bu temsilciler bulundukları ülkeler ile ülkeleri arasında “ekonomi elçisi” görevi görmektedirler.

Örneğin; 21 milyon nüfusu ile ülkemizin üçte biri kadar, 36000 km2 yüzölçümü ile de ülkemizin yirmide biri kadar olan ve 80 milyar USD’nin üzerinde ihracatı 55 miyar USD civarında ithalatı olan Tayvan’ın (Milliyetçi Çin-Formoza) bu başarısı incelendiğinde, bu başarının arkasında CETRA isimli bir kuruluşun olduğu görülmektedir. 

CETRA (China External Trade Development Council) resmi ve özel kuruluşlar tarafından müştereken oluşturulan bir “Dış Ticaret Geliştirme Konseyi” olup, hemen hemen her ülkede bir ve birden fazla temsilcilikleri vardır. (Ülkemizde İstanbul ve Ankara’da olmak üzere 2 CETRA bürosu bulunmaktadır.) 

CETRA’nın çalışmaları; başkent Taipei’deki Dünya Ticaret Merkezi’nde sergiler düzenleyerek iç ve dış ilgili firmaların katılamalarını sağlamak; böylece başka ülkelerdeki teknolojik gelişmeleri yerli firmalara tanıtmak, yurtdışında sergiler düzenleyerek ihracatçı firmalara dış pazarları tanıtmak; diğer ülkelerin pazarlama usüllerini ve tekniklerini tanıtmak, ihraç mallarının çeşitli dillerde reklam ve tanıtımlarını yapan broşürlerin, katalogların hazırlanmasını ve dağıtımını sağlamak, imalatçı firmalara dış pazarlardan fason iş bulmak, “leasing” modeli ile iş makinelerini temin etmek vb. gibi çalışmalardır. Benzer bir yapılanmayı G.Kore’de de KOTRA olarak görüyoruz. KOTRA (Korea Trade Promotion Corporation) G.Kore ile diğer ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım illişkilerini araştırmak için 1962 yılında kurulmuş. KOTRA’nın dünyanın önemli iş ve yatırım merkezlerinde olmak üzere toplam 81 ofisi bulunmaktadır. (Türkiye ofisi de bulunmaktadır.)

KOTRA, dünya bilim ve teknolojisindeki gelişmeleri yatırımları ve ticari faaliyerleri izleyerek, G.Koreli yatırımcıları bilgilendirir, yurtiçi ve yurtdışında fuarlar düzenler. İhraç mallarını dış pazarlada tanıtır ve bu malların pazar bulmasına katkı sağlar.

Tüm gelişmiş ülkelerde gördüğümüz bu tür bir yapılanmayı ülkemiz olarak gerçekleştirebiliriz.

Ekonomimizin gelişmesine, güçlenmesine ve büyümesine katkıda bulunacak olan dış pazarlardaki bu tür bir yapılanma için:

  • Ekonomimizin ve dış ticaretimizin tek bir merkezden yönetilmesini sağlayacak ekonomi ve dış ticaret bakanlığının kurulması,
  • Hükümet + İş dünyası (İşverenler + İşçiler) temsilcileri ile müşterek ekonomi ve dış ticaret konseyinin kurulması ve dış pazarlarda “ekonomi elçilikleri” şeklinde yapılanması gerekmektedir.

Güçlü bir hizmet bütünlüğünün sağlanması için dış pazarlarla finans köprülerinin de kurulması gerekir. Bu köprüler ekonomik ilişkiler içinde olduğumuz ve olacağımız ülkelerin bankaları ile bankalarımızın müşterek olarak “International Consortiumbank”lar kurmaları ile sağlanabilir.