İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Güçlü Ekonomi İçin Projeler

İstanbul Sanayi Odası – Nisan 1997

Konumu itibariyle dünyanın en önemli bir bölgesinde bulunan ülkemizin güçlü bir ekonomiye ve güçlü bir savunma gücüne ihtiyacı vardır. Bu hepimizin ortak amacı ve dileğidir, güçlü ekonomi için uluslararası düzeyde yapılanmış bilim ve teknoloji enstitülerine, uluslararası finans kuruluşlarına ve uluslararası yatırımlara ihtiyaç vardır. Güçlü ekonomilerde amaç; yeni projeler geliştirmek ve üretmektir. Hedef ise, bu projeleri düşük maliyetli kredilerle uluslararası yatırımlara dönüştürerek dünya pazarlarından en fazla payı alabilmektir.

Şu anda dünya pazarında yaşanan savaş bilim-teknoloji, fnans ve yatırım savaşıdır. Bu savaş uzayda da devam etmektedir. Uzayda bulunan ekonomik amaçlı uydular (araştırma, haberleşme, meteoroloji, enerji…) uzayda önemli bir Pazar ve yatırım sahası haline gelmiştir. Ekonomimizin güçlenmesi için bu pazarlardan daha fazla pay alabilmemiz gerekmektedir.

Dünya ve uzay pazarlarından daha fazla pay alabilmek için:

1) BİLİM VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI İLE TEKNOPARKLARIN KURULMASI PROJESİ

Bilim ve Teknolojideki gelişmeleri takip edecek, düzenleyecek ve yeni projeler üretecek AR-GE’lerin ve TEKNOPARK’ların kurulmasını koordine edecek Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kurulması uygun olacaktır.

2) EKONOMİ VE DIŞ TİCARET BAKANLIĞI İLE TEKNOBANKLARIN KURULMASI PROJESİ

“Ekonominin tek bi beyin merkezinden düzenlenmesini sağlayacak Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanlığı’nın kurulması ve yurt dışında “Ekonomi Elçilikleri” şeklinde yapılanmaları uygun olacaktır.

Aynı şekilde TEKNOPARK’lardaki yeni projelere düşük faizli kredi verecek yatırım amaçlı TEKNOBANK’ların kurulması da uygun olacaktır.

3) ALTIN BANKASI İLE ALTIN RAFİNERİSİ’NİN KURULMASI PROJESİ

Fiziki altının ekonomiye “Altın Hesap” ve “Altın Kredi” şeklinde kazandırılmasını sağlayacak ALTIN BANKASI ile Uluslararası standartta külçe altın üretecek ALTIN RAFİNERİLERİ’nin resmi ve özel kuruluşlar tarafından kurulması uygun olacaktır.

Ayrıca “Altın Teknoloji Enstitüleri”nin kurulması ve bünyesinde Maden Fakültesi bulunan Üniversitelerimizin Altın Mühendisliği eğitimine başlaması da uygun olacaktır.

4) EUREKA İLE İLİŞKİLERİMİZİN GELİŞTİRİLMESİ VE EUROBANK’LARIN KURULMASI PROJESİ

Gümrük Birliğ’ne girerken Avrupa Teknoloji Birliği (EUREKA) ile ilişkilerimizin Tübitak’ın koordinatörlüğünde geliştirilmesi ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Bankaları ile bankalarımızın ve özel kuruluşlarımızın müşterek Consortiumbank’lar (EUROBANK) kurmaları uygun olacaktır. EUREKA ile ilişkilerini geliştirecek sanayicilerimiz üretimleri ile ilgili en son teknolojileri takip edebilmek ve kuurula….

EURO:BANK’lar ile AB ülkelerinde uygulamaya girecek “Para Birliği” ve “Avrupa Tek Senedi” uygulamaları da kolayca sağlanabilecektir. EUROBANK’lar bünyesinde oluşturulacak “Menkul Kıymetler Fonu” ile de menkul kıymetlerin Türkiye-AB ülkeleri arasında rahatça hareketi sağlanabilecektir.

5) FİNANS MÜHENDİSLİĞİ PROJESİ

Bilgi toplumuna ulaşan ülkelerde klasik yöneticiler yerlerini “Lider Yöneticilere” bırakırken Endüstri Müh.+Ekonomistlerde yerlerini Finans Mühendislerine bırakmaktadır.

Lider Yöneticiler; dünya bilim ve teknolojisindeki, ekonomisindeki ve siyasetindeki gelişmeleri devamlı izleyen, devletlerarası hukuku ve diplomasiyi çok iyi bilen beyinler olarak yetiştirilmektedir.

Finans Mühendisleri de; parayı Euro-Pazarlardan Euro-Kredi veya Euro-Tahvil ihracı ile en düşük maliyete temin edecek ve üretim tekniklerinde High Tech.+Genetic Tech. Uygulamalarını tercih edecek yüksek getiriyi sağlayacak beyinler olarak yetiştirilmektedir.

Üniversitelerimiz bünyesinde finans müh. eğitimine başlanması uygun olacaktır.

6) YENİ TEKNOLOJİLERİN GETİRDİĞİ YENİ MESLEK DALLARININ EĞİTİM SİSTEMİMİZE LAVESİ PROJESİ

Emek yoğun toplum yapısından bilgi yoğun toplum yapısına geçerken emeğin yerini robotlar ve bilgisayarlar gibi yüksek teknoloji ihtiva eden cihazlara….

Sanayide “High-Tech” uygulaması tarımda ve hayvancılıkta “Genetic Tech.” Uygulaması yapılmaktadır. Enerji üretimi, Nükleer+plutonyum santrallerinden üretilirken güneş uydularından sağlanması projeleri gerçekleşmek üzeredir. Aynı şekilde enerji iletiminin süper iletkenlerle ve micro-dalgalarla yapılması projeleri de gerçekleşmek üzeredir.

Bu bakımdan üniversitelerimizin ve endüstri meslek liselerimizin bünyesinde gelişen teknolojilerin beraberinde getirdikleri yeni meslek dallarının ilave edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yakın bir gelecekte teknoloj ithal eden ülkemiz aşağıdaki meslek sahiplerini de yurt dışından getirmek durumunda kalacaktır.

Gelişen teknolojilerin beraberinde getirmiş olduğu yeni meslek dallarına örnek olarak,

  • Robot Müh.+Robot Teknisyenliği
  • Laser Müh.+Laser Teknsyenliği
  • Nükleer (End.) Müh.+Teknisyenliği
  • Nükleer (Tıp) Müh.+Teknisyenliği
  • Uzay Müh.+Teknisyenliği
  • Uydu Müh.+Teknisyenliği
  • Genetich Müh.+Teknisyenliği
  • Işık Müh.+Teknsyenliği
  • Işın Müh.+Teknisyenliği
  • Pozitron emisyonlu tomografi tenisyenliği
  • Bio-mekanik tıp teknisyenliği…vb. gibi.

7) VASIFLI İŞÇİ EĞİTİM PROJESİ

Emek yoğun üretim yerini bilgi yoğun üretim modellerine bırakırken vasıfsız işçler de yerlerini vasıflı işçilere bırakmaktadır. İşçi eğitim kurumu kurularak vasıfsız işçiler vasıflı hale getirilebilir. Ayrıca OYAK benzeri İŞÇİ YARDIMLAŞMA KURUMU ve İŞÇİ YATIRIM VE KREDİ BANKASI kurularak da vasıflı işçilerin kendi tesislerini kurmaları sağlanabilir.

8) ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ İLE İLGİLİ BAZI PROJELER

Ekonomimzin kalbi durumda bulunan organize sanayi bölgelerimizde (OSB) bazı ortak alt yapı sorunları (Enerji, Su, Otoyol, Havaalanı, Demiryolu…) bulunmakla birlikte en önemli sorun

a) ÜNİVERSİTE-SANAYİ işbirliği ile AR-GE Enstitü PARK’ların kurulması

b) Teknoparlardaki projelere çok düşük maliyetle kredi verecek yatırım ve kredi amaçlı TEKNOBANK’ların kurulması

c) Organze sanay bölgelerinde ihtisaslaşmaya gidilmesi

d) Yrut dışında yapılanarak dünya pazarlarında güçlü pazarlama ağının kurulması sorunları olup bu projelerin geçekleştirilmesi uygun olacaktır.

Organize sanayi bölgelerindeki altyapı sorunları içinde

a) Doğal gaz devresi çekilmesi ve değal gaza dayalı enerji santrallerini kurmaları (düşük maliyetli kendi enerjilerini üretmeleri) teşvik edilmelidir.

b) Havaalanı bulunmayan OSB’nin bulunduğu il ve ilçelerimize Havaalanı ve Heliportların yapılması, (Manisa, Aydın, Afyon, Bilecik, Söğüt, Bozüyük, Nazilli, Çorum, Kayseri…vb. gibi)

c) En yakın limana otoyol ve demiryolu bağlantısının sağlanması. (Çorum-amasya arası demiryolu bağlantısı yapılarak Çorum OSB-Samsun Limanı irtibatı sağlanmış olacaktır.)

d) Büyük miktarda ihracat yapan ve ülkemizin gururu olan OSB.’mizin (Bursa, Manisa, Denzli, Bilecik, Afyon, Çorum, Kayseri, Gaziantep…vb. gibi) Serbest Bölge statüsüne alınması

e) Çevre ve arıtma tesisleri için gerekli finansın, Çevre Fonu’ndan istifade ile veya kurulacak ÇEVRE BANKASI’ndan ve ÇEVRE TEKNOLOJİ ENSTİTLERİ’nden kredi ve teknoloji yardımı yapılarak çözümlenmesi

f) Özel güvenlik sstemlerinin kurulması (Emniyet, Yangın, İlk Yardım) uygun olacaktır.

Ayrıca OSB kurulmasını bekleyen il ve ilçelerimize de tespit edilen yerlere ait yapıları hazırlanarak OSB’nin kurulması uygun lacaktır. (Kütahya, Yozgat, Kahramanmaraş…vb. gibi)

9) ÜRETİM ÇİFTLİKLERİ İLE İHTİSAS KÖYLERİ KURULMASI PROJELERİ

Genetik teknolojisi ile birim araziden ve birim hayvandan en yüksek verimin alınması sağlanabiliyor. Ancak gerekli labaratuvarların kurulması ve vasıflı personelin yetiştirilmesi ile istihdamı için üretimin belirli büyüklükte olması gerekiyor. Çeşitli teşviklerle bu büyüklükler sağlanabilir. Örneğin; 2000 Dönümlük Küçük İşletmeler, 5000 Dönümlük Orta İşletmeler, 10000 Dönümlük Büyük İşletmeler, 50000 Dönümlük Makro İşletmeler gibi, üretim çiftlikleri kurularak daha düşük maliyetli ve daha fazla üretim gerçekleştirilebilir.

Ayrıca, köylerimizin el sanatları ağırlıklı İHTİSAS KÖYLERİ şekline dönüştürülmesi uygun olacaktır. (İpek ve İpekli Mamüller, Deri ve Deri Mamülleri, Yün ve Yün Mamülleri, halıcılık, çiçekçilik, süsbitkileri, dantel, parfüm, bal, süt ve süt mamülleri, hedyelik porselen ve cam mamülleri, mobilya, konfeksiyon…vb. gibi)

Gezici eğitim araçları ile yörelerin özelliklerine uygun üretim tespit edilebilir ve Kültür-Turizm ağırlıklı cazibe merkezleri yaratılarak ürünlerin pazarlanması sağlanabilir.

10) MALİYE BİLGİ BANKASI MÜKELLEF BİLEŞİMİ PROJESİ İLE TEK SENET UYGULAMASI PROJESİ

Gelişmiş ülkelerde Vergi tahakkuku ve tahsilati tamamen Maliye Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilgi Bankası ve mükellefin bilişimi sağlanarak yapılmaktadır. Ülkemizde de bu bilişim sağlanmalıdır. Leasing modeli ile gerçekleştirilabilir ve ilgili kuruluşlar tarafından eğitimi de verilebilir.

Aynı şekilde piyasalarda para yerine geçen ve tedavüldeki miktarı tahmin dahi edilemeyen senetlerin bankalar tarafından verilmesi ve tahsil için bankalara verildiğ an ancak geçerli olması ve ilgili banka tarafından anında Maliye Bilgi Bankası’na bildirilerek kayda geçirilmesi sağlanmalıdır. Aynı işlem çekler için de yapılmalıdır. Böylece tedavüldeki para miktarı gibi senet ve çek miktarları da bilinmiş olacaktır.

Bu da ekonomide daha sağlıklı karar alınmasını sağlayacağı gibi AB ülkelerindeki TEK SENET ve EURO-ÇEK uygulamasına uymumuzu da kolaylaştırılacaktır.

11) EKONOMİMİZİ ETKİLEYEN ENERJİ-SU VE ULAŞIM İLE İLGİLİ PROJELER

Büyüyen ekonomimizin ve artan nüfusumuz ile gelişen yerleşim ve iş merkezlerinin enerji-su ve ulaşım talepleri devamlı artmaktadır.

Bu ihtiyaçların karşılanması ile ilgili bazı projeler:

a) Enerji ile İlgili Bazı Projeler

i. Ülkemizde tespit edilen uranyum ve toryum rezervlerimiz sadece Yozgat, Sorgun ve Manisa çevresinde yaklaşık 9000 ton Metal Uranyuma, Toryum rezervide, 340000 ton Metal Toryuma eşdeğerdir. Türkiye bu durumuyla bile Hindistan’ın ardından dünyanın en büyük Toryum rezervine sahip ülkesidir. 1000 MW gücündeki bir nükleer santralin bir yılda üreteceği enerji 1.600.000 tona eşdeğerdir. 10.000 MW gücünde kurulacak doğal uranyum ve toryuma dayalı nükleer santraller ile üretilecek enerji 16.000.000 ton petrole eşdeğer olacaktır. Doğal uranyuma dayalı nükleer santraller ile teknoloji olarakta dışa bağımlılık olmayacaktır.

Enerji taleplerimizi 1996 yılında 100 milyar kw yıla 2001 yılından itibaren 150-200-250 milyar kw yıla çıkacağı hesaplanmaktadır.

Son derece ucuz enerjinin üretildiği nükleer reaktörler uluslararası standardlara uygun inşa edilmeleri halinde en güvenilir tesis oluyorlar. Gelişmiş ülkeler örneğin Fransa enerji üretimnin %72.9’unu nükleer santralden elde etmektedir.

ii. Sanayi tesislerinin enerji devrelerine Merkezi reaktif Güç kompanzasyonu sistemleri ilavesi ile cosq değerleri 0.90 seviyesine yükseltilmekte ve tesisin çektiği REAKTİF GÜÇ miktarı asgariye indirlmektedir.

Reaktif enerjinin azaltılması ile sanayi tesisilerinin hem AKTİF-ENERJİ miktarı arttırılmakta hem de elektrik faturalarında aktif enerji kadar ödedikleri reaktif enerji ödemeler yapılmaktadır.

Güç kompanzasyon üniteleri bulunmayan sanayilerimzin enerji maliyetlerini düşürmeleri için bu üniteleri kurmaları teşvik edilmelidir.

iii. Jeotermal enerjinin seracılıkta kullanılması:

Ülkemzin çeşitli yerlerinde çıkan jeotermal enerjiden sıcak su ve ısınma amaçlı kullanmak yanında seracılıkta da kullanılması uygun olacaktır. Örneğin; Kütahya Simav ilçesinde bulunan 18.000 dönümlük kurumuş göl alanının tamamı sera haline getirildiğinde türkiye tüketiminin 3 katı sebze üretileblecektir. Kaynak, Ankara Ünversitesi tarafaından yapılmış olan bilimsel araştırmalardır.

b) Su ile İlgili Bazı Projeler

Ülkemizde metrekareye yılda ortalama 652 mm. Yağış düşmektedir. 779.000 km2 507 milya m3 ü denzlere topraklarımızla birlikte gitmektedir. (Bunun sadece 31.6 milya m3 Fırat, 25.2 milyar m3 de Dicle nehir ile olmak üzere 56.8 milyar m3 ü Basra körfeze akıyor. Kalan 128.7 milya m3 suyumuzda denizlere canlı topraklarımızı alarak da gitmektedir.)

Çözüm; denizlere canlı topraklarımızı alarak da götüren nehir ve çaylarımızın önüne sulama barajları ve bentlerin yapılmasıdır.

Örneğin: Burdur, Denizli ve Muğla il sınırları içinden geçip denize dökülen ve yıllık miktarı 2 milyar 400 milyon m3 olan DALAMAN ÇAYI üzerinde yapılan bir “Sulama Barajı” ile hem çevreye 600 milyon m3 su verilebilecek hem de Sarıçay vadisi tarafından açılacak ve toplam uzunluğu 25 km. civarında olacak bir tünelle KEMER BARAJI’na 500 milyon m3 su verilerek barajın 3-4 ay yerine 12 ay çalışması sağlanmış olacaktır.

c) Ulaşım İle İlgili Bazı Projeler

Üç tarafı denzlerle kaplı ülkemizin ulaşım planlaması sadece otoyollar ağırlıklı olmak yerine otoyollar ile beraber denzyolu,süratli demiryolu ve havayolu ulaşımları olarak yeniden projelendirilmesi uygun olacaktır.

i. Limanlarımızın modernizasyonu ve demiryolu bağlantısı bulunmayan sanayi bölgelerimiz ile hızlı demiryolu bağlantılarının sağlanması uygun olacaktır. (Örneğin Tekirdağ Limanı’nın modernizasyonu ile beaber Çerkezköy-Çorlu organize sanayi bölgeleri ile irtbatını sağlayacak 24 Km. mesafeli tekirdağ-Muratlı demiryolu bağlantısının sağlanması…vb. gibi)

Aynı şekilde daha öncede belirtiilmişti. Samsun Linanı’nın modernizasyonu ve civarındaki sanayi bölgeleri ile bağlantılarının sağlanması da uygun olacaktır. (Örneğin Çorum-Amasya demiryolu bağlantısı sağlanarak Çarum-Samsun Limanı irtibatı sağlanmış olacaktır.)

ii. Demiryollarımızın hızlı tren çalıştırılmasına uygun şekilde modernizasyonu, Özel kurum ve kuruluşların hızlı ve modern tren çalıştırmaları teşvik edilmelidir. Sürat ve modern hizmet demiryollarına talebi aşırı ölçüde arttıracaktır.

iii. Büyük şehirlerimize hava limanıi illerimize havaalanı, lçelerimize de heliportların yerel yönetimler ile beraber özel kuruluşlar tarafından yapılması uygun olacaktır.

Aynı şekilde özel uçak ve helikopter taşımacılığının teşvik edilmesi de uygun olacaktır.

iv. GAP-Samsun Limanı, GAP-İzmir Limanı, GAP-Merzin Limanı, GAP-İskenderun Limanı hızlı demiryolu bağlantıları ve sistemleri projeleri hazırlanmalıdır.

12) KONYA OVASINDA “Micro-Chip” ÜRETMİ PROJESİ

Konya ovasının verimsiz bölümlerinde ODTÜ ve TUBİTAK’ın koordinatörlüğünde Uluslararası Bilim ve Teknoloji Enstitüleri ile müşterek AR-GE’lerin kurulması, TEKNOPARK’ların oluşturulması ve yüksek teknoloji(High Tech.) ihtiva eden (Micro-Chip, bilgisayar ve elektronik cihazlar, uçak, helikpter, süper hızlı trenler, süper iletkenler, fiber optik kablolar, robotlar, lazer cihazları, optik cihazlar, tıbbi cihazlar, araştırma uyduları, enerji uyduları, meteoroloji uyduları, akıllı füzeler…vb. gibi) üretim tesislerinin kurulması uygun olacaktır. Tüm proje için gerekli finans; İhtisas Bankası konumunda yatırım amaçlı olarak kurulacak TEKNOBANK’lar aracılığı ile temin edilebilir.

TEKNOBANK’lar sadece TEKNOPARK’lardaki en son teknolojiyi ihtiva eden yeni projeleri destekleyecektir. Kredi taleplerini de, yurt içi ve dışındaki finans pazarlama yönetci banka(Lead-Manager) olarak çıkacak ve krediye ortak Co-Manager’leri bularak bir “Consortium” oluşturacak ve en düşük maliyetlere krediyi temin edebilecektir.

Ayrıca hisse senetleri ve tahvil ihraçları ile halka da açılabilecektir.

Projelerin bünyesindeki alt yapı tesisleri için de aynı şekilde

TEKNOBANK aracılığı ile kredi temin edebilecektir.

Altyapı tesisleri ile ilgili projeler

i. Enerji ihtiyacı çin, doğal gaza dayalı enerji santralleri projeleri

ii. Su arıtma için, Kızılırmak’tan boru hatları ile su getirilmesi

iii. Otoyol projeleri

iv. Limanlara süper hızlı tren ve demiryolları projeleri İzmir, Gemlik, Derince, Haydarpaşa, Samsun, Antalya, Mersin limanlarına süper hızlı tren demiryolu bağlantılarının ve modernizasyonunun yapılamsı gerekecektir.”

(Gemlik Limanı ile demiryolu bağlantısı Bilecik Osmaneli’den sağlanabilir.)

v. Tesislerin bulunduğu bölgeye havaalanı ve heliport projeleri

vi. Tesislerin çevre kirliliğine sebep olmasını önleyecek projeler olup kamu tarafından da

  • Konya ilimize Uluslararası Hava Limanı Projesi
  • Tesslerin kurulacağı bölgenin etrafına modern yerleşim ve iş merkezleri projeleri gerçekleştirilebilir ve Konya Ovası’nın verimsiz sahaları yüksek teknoloji üretiminin yapıldığı bir SİLİKON VADİSİ olabilir.