İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ulaşım ile ilgili Düşünebilecek Bazı Projeler

Dünya Gazetesi – 15 Ağustos 2006

Deniz, hava, kara ve demiryolu ile bir bütünlük içinde düşünülmesi gereken çalışmalarda coğrafi konumumuzun “transit geçişler” için önemli bir avantaja sahip olduğunu göz önüne almalıyız.

Anvers (Belçika) ile Rotterdam ve Amsterdam (Hollanda) limanlan Avrupa kıtasının ithal ve ihraç yüklerinin taşındığı en önemli “transit limanlari’dır.

Önemli bir istihdam ve döviz sağlayan bu tür limanlar benzer işletmecilik anlayışı ile Samsun, Trabzon, Mersin ve İskenderun limanlan için düşünülebilir.’

Deniz ulaşımının gelişmeye başlaması ile önemini kaybeden. “îpek Yolu” Şanghay (Çin)-Londra (İngiltere) arası inşa. edilen demiryolu bağlantısı ile yeniden önem kazanacaktır.

Tiflis-Kars demiryolu bağlantısının sağlanması ile ülkemizden geçecek olan İpek Demiryolu Projesi’nden yüksek oranda yararlanabilmemiz için demir-yollaranızın rehabilitesinin sağlanması ve gerekli kaynağın üyesi bulunduğumuz TRACECA (Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridoru) bünyesinde oluşturulan fondan karşılanması düşünülebilir.

Düşünülebilecek projeler olarak ayrıca;

■ İskenderun Körfezi için

Bakü-Ceyhan (Yumurtalık) Petrol Boru Hattı Projesi ile önemi bir kat daha artacak olan İskenderun Körfezi, Kerkük-Mu-sul-Yumurtalık petrol boru hata ile beraber yaklaşık 150 milyon ton/yıl kapasite ile geleceğin “Petrol Körfezi” olacaktır.

Ülke olarak en yüksek katma değeri üretmek ve istihdamı sağlamak amacıyla İskenderun Körfezi’nde;

a) Petrol rafinerisi ve petro-kimya tesisleri kurulması,.

b) Yüzer havuz+tersane kurulması (hampetrolü ve petrol ürünlerini taşımak için gelen tankerler ile İSDEMÎR’e gelen Bulk/Ore türü gemilerin havuz ve ba-kımlan için),

c) VTS (Vessel Traffic System) kurulması,

d) Stratejik konumu nedeniyle güvenlik.

kılavuzluk ve römorkaj hizmederi ile PSClerin (Port State Control) bir bütünlük içinde verilebilmesi amacıyla “Coast Gu-ard” benzeri bir yapılanmaya gidilmesi, projeleri düşünülebilir.

H Saros Körfezi için: .

HaydarpaşaveTekirdağ limanlan ileİtalya arasında çalışan Ro/Ro gemileri için Saros Körfezi’nde bir Ro/Ro + konteyner limanı yapılması ve liman ile TEM-Kmalı mevkiine bağlantısının “duble yol” yapılarak sağlanması projesi düşünülebilir.

Bu projeile sağlanacak avantajlar;

a) Çanakkale-Tekirdağ ile Çanakkale-Haydarpaşa arası zaman + yakıt tasarrufa,

b) Çanakkale Boğaz geçişlerindeki beklenen + ödenen ücretler,

c) Varna-Durres (Adriyatik-Arnâvut-luk) arası yapılmakta olan otoyol ile sağlanacak zaman tasarrufuna alternatif olmak olarak özetlenebilir.

■ Kardemir tarafından yaptırılan Filyos Limanı’na demiryolu bağlantısının sağlanması ve limanın Ro/Ro + konteyner limanı şeklinde bir tecnhnoport haline getirilınesi.

(Bü proje ile Karabük, Ankara, Eskişehir, Konya, Karadeniz’le birleşmiş olacaktır.)

■ Karasu’ya Ro/Ro konteyner limanı yapılması

(Bu proje ile Adapazan ve İzmit çevresinde bulunan başta otomotiv sanayileri olmak üzere tüm sanayilerin üretimlerini Karadeniz ülkelerine ihraçlan için önemli bir rahatlık ve tasarruf getirecektir.).

■ Tekirdağ Limanı ile. Muratlı arası (24 km) demiryolu bağlantısının sağlanması

(Bu proje ile Çorlu/Çerkezköy sanayileri başta olmak üzere Trakya’nın Tekirdağ Limanı ile demiryolu bağlanosı sağlan- • mış olacaktır.)

■ Çorum-Amasya arası demiryolu bağlantısının. sağlanarak Çorum-Samsun Limanı demiryolu bağlantısının sağlanması.

■ Menemen-Aliağa demiryolu, bağlantısının sağlanması ile Aliağa’daki petrol rafinerisinde üretilen petrol ürünleri ile yine Aliağa’daki demir-çelik mamullerinin demiryolu ile taşınması imkânının sağlanması.