İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trakya teknoloji vadileri kuralım

Avrupa ve asya kıtalarını birleştiren konumu ile Trakya yarımadası AB’ye girişimiz öncesi özel bir önem arz etmektedir. Trakya yarımadası, Avrupa pazarlarına yakın olması ile sağlamış olduğu ulaşım avantajını kullanarak, teknoloji yoğun ürünler üretebilir ve ihraç ederek bölgeye ve ülkemize daha yüksek katma değeri kazandırabilir.Bu amaçla; Trakya yarımadasında belirlenecek yerler Teknoloji vadisi teşvik bölgesi olarak ilan edilebilir ve gerekli alt yapı eksiklikleri tamamlanarak bölge, yatırımlara hazır hale getirilebilir.

Belirlenecek bölgeler ‘Özel teşvik bölgesi’ olarak ilan edilebilir ve bu bölgelere sadece teknoloji yoğun/ileri teknoloji ürünleri üretimi yapacak yatırımcılar için yer tahsis edilebilir. 

“Özel teşvik bölgeleri” için örnekler:

 1- Organize tarım bölgeleri kurulabilir.

Araziler, kooperatif veya birlik olarak birleştirilebilir ve birim araziden en yüksek verimin alınacağı teknolojiler uygulanarak ve uluslararası standartlara uygun son ürünlerin üretileceği teknoloji yoğun tesis kurulabilir. 

2- Organize hayvancılık bölgeleri kurulabilir.

Hayvanlar, kooperatif veya birlik olarak birleştirilebilir ve teknoloji yoğun modern mandıralar kurulabilir ve birim hayvandan en yüksek verim alınabilir ve uluslar arası standartlara uygun son ürünlerin üretileceği teknoloji yoğun tesisler kurulabilir.

3- Organize teknoloji bölgeleri kurulabilir.

Katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerin üretileceği tesisler kurulabilir. Örneğin; “Bilgisayar cihazları, elektronik cihazlar, GPS cihazları, GSM cihazları, navigasyon cihazları, optik cihazlar, tıbbi cihazlar, robotik sistemler, sanayi robotları; lazer cihazları, kompozit malzemeler, süper iletkenler, süper hızlı trenler, rüzgâr türbinleri, güneş fotovoltaik sistemleri, arıtma sistemleri, biogaz enerji santralleri, bikütle enerji sistemleri vb. gibi üretim tesisleri kurulabilir.

4- Organize savunma ve teknoloji bölgeleri kurulabilir. Lojistik araçları ve teçhizatlarının, akıllı savunma giysilerinin, sahra çadırlarının, sahra hastaneleri ile teçhizatlarının ileri teknoloji ihtiva eden topların, tankların, akıllı füzelerin, robot askerlerin, insansız uçakların, muhabere cihazlarının… vb. gibi ürünlerin üretileceği üretim tesisleri kurulabilir.Kurulacak bu tesisler için gerekli:

A- FİNANS

a) Türkiye teknoloji bankası kurularak

b) Teknoloji fonu oluşturularak

c) Uluslararası yatırımcılar ile ‘Consortium’lar kurularak temin edilebilir.

B- TEKNOLOJİ

a) Türkiye teknoloji merkezi kurularak ve bünyesinde de ‘Genetic Tech.’, ‘High Tech.’, ‘Nano Tech.’, ve ‘Space Tech.’ AR-GE enstitüleri bulunarak.

b) Teknoloji (Buluş) borsası kurularak sağlanabilir.

C- VASIFLI ELEMAN

a) Trakya Teknik Üniversitesi’nin  kurulması ve bünyesinde Genetic Müh., Bilgisayar Müh., Lazer Müh., Mekatronik Müh., Robot Müh., Işık/Işın Müh., Uzay/Uydu Müh., Enerji Müh. ve Finans Mühendisliği gibi bölümlerin bulunması.

b) Trakya Teknik Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksek Okulu’nun kurulması

c) Elektronik, bilgisayar, endüstri ürünleri tasarımı … vb. gibi Anadolu Endüstri Meslek liseleri ile havacılık, denizcilik ve lojistik meslek liselerinin kurulması ile temin edilebilir. 

Ancak,

Teknoloji bölgelerinde üretimlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için Trakya Bölgesi’ndeki bazı alt yapı eksiklerinin tammalanması gerekmektedir.

I- ULAŞIM İLE İLGİLİ OLARAK;

a) Tekirdağ Limanı – Muratlı demiryolu bağlantısının sağlanmasına müteakip Bandırma Limanı – Tekirdağ Limanı arası ‘Tren Ferisi’nin çalıştırılması.

b) Çorlu OSB ve Çerkezköy OSB arası Trakya Organize Lojistik Köyü’nün kurulması.

c) Çorlu Havaalanı’nın uluslar arası uçuşlara açılarak ‘Uluslar arası Hava Limanı’ haline dönüştürülmesi

d) Gelibolu – Çardak (Lapseki) arası ‘Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yapılması ve bağlantı çevre yollarının sağlanması ( Keşan – Gelibolu arası ve Çardak – İzmir yolu bağlantısı gibi )

e) Enez Limanını sürekli tarak gemileri ile taranması ( Limana Ro-Ro rıhtımı yapılması ile limanın İpsala ve Keşan ile çift yol bağlantısının düşünülmesi) Trakya Bölgesi’nin Ege Denizi bağlantısının sağlanması.

f) Alpullu – Kırklareli arası mevcut demiryolunun yolcu taşımacılığına açılması ve Kırklareli – Karadeniz arası demiryolunun uzatılması ve yapılacak limana bağlantısının sağlanması düşünülebilir.

II – ENERJİ İLE İLGİLİ OLARAK;

a) Rüzgâr enerjisi ile güneş enerjisi kullanımının teşvik edilmesi.

b) Çöp enerji santralleri ile bio-gaz enerji santrallerinin kurulması.

c) Kanola üretimininteşvik edilmesi ve bio-enerji kullanılması.

III – SU İLE İLGİLİ OLARAK;

a) Ergene Çayı’nın korunması amacıyla evsel ve sanayi atıklarının hiçbir şekilde bağlantılarına müsaade edilmemeli.

b) Arıtma tesisleri kurulmalı.

c) ‘Damla sulama’ tarımda zorunlu hale getirmeli

d) Meriç nehri tarak gemileri ile sürekli taranmalı ve Ege Denizi’ne aktığı yerde su depolama amaçlı baraj yapılması ve arıtma tesisi kurularak boru hatları ile bölgeye temiz su verilmesi … vb. gibi projeler düşünülebilir.