İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trafik sorunumuzun çözümü için öneriler

İstanbul Sanayi Odası –      1999

Karayolları üzerindeki teknik denetim eksikliği ile ait yapı kontrol eksikliği ve ilk yardım ekiplerinin yetersiz oluşu her yıl binlerce insanın can kaybına» ve önemli miktarda mal Kaybına neden olmaktadır. Ayrıca Trafik kontrolü teknik bir konu olup kontrollerin konu ile ilgili teknik eğitim görmüş ekipler tarafından yapılması gerekmektedir.

Örneğin; Gemiler, Gemi İnşa Mühendisleri, Makina Mühendisleri ve Kaptanlardan oluşan Gemi Sörvey Kurulları tara-fından kontrol edilmekte Uçaklar, Uçak Mühendisleri, Elektronik Mühendisleri ve Pilotlar tarafından kontrol edilmekte, Lokomotifler, Vagonlar ve Demiryollarıda, Makina Mühendisleri, Makinistler ve Yol Kontrol Ekipleri tarafından kontrol edilmektedir.

Deniz, Hava ve Demiryollarındaki bu teknik kontroller sonucu kaza oranı yok denecek kadar az olmaktadır. Aynı şekilde; Karayollarında seyredecek araçların teknik yönden yeterli olup olmadığı ve istiab haddine uyup uymadığının kontrolü “Otomotiv Müh.” tarafından, yol kontrol ve bakımının “yol ve inşaat müh.” tarafından, trafik sinyalizasyon ve ışıklandırma sistemlerinin kontrolünde “Trafik Müh.” tarafından yapılması gerekmektedir.

Ayrıca; Kara Ulaşımı ile ilgili birimlerin bir hizmet bütünlüğüde bulunmamaktadır. Kara Ulaşımında altyapı yatırımlarının (Yol, Köprü, tünel, viyadük… vb. gibi) inşası ve bakımı ile bu güzergahların trafik kurallarına uygun bir şekilde ışıklandırılması, kontrolü ve kaza anında ilk yardım hizmetlerinin (Ambulans+ltfalye) verilme- side bir bütünlük içinde olmalıdır. Hizmet bütünlüğü uygulamada başarıyı getirecektir.

Gelişmiş ülkelerde bu hizmetler Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde “Kara Ulaştırması veya Trafik Genel Müdürlüğü” şeklinde bütünleştirilmiştir.

Ülkemizde’de bu hizmetleri veren birimlerin Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde “Kara Ulaştırması ve Trafik Hizmetleri Genel Müdürlüğü” şeklinde bütünleştirilmesi sağlanabilir.

Bütünleşme ile beraber “Karayolları Üzerine”;

1) Son sistem cihazlarla teçhiz edilmiş “Otomotiv Muayene,

Test ve Servis İstasyonları” ile “Sürücü Muayene Merkezleri” kurulmalı ve Araç kontrolleri Otomotiv Müh. taarfından sürücü kontrollerlde Doktorlar tarafından yapılmalıdır.

2) Kontrol istasyonlarına Sürücüler ve Taşıtlar ile ilgili tüm bilgilerin anında alınabileceği “Bilgisayar ağı ve Sistemleri” kurulmalıdır.

3) Sağlıklı trafik akışını sağlamak İçin yollarda 24 saat “Yol, Trafik ışıkları ve işaretleri”nin kontrolünü yapacak modern “Yol Kontrol Araçları” alınmalı, ve kontrolleri “Yol ve inşaat Mühendisleri” ile ‘Trafik Mühendisleri” yapmalıdır.

4) Karayolları üzerinde Radar ağı ve Uydu Kontrol Sistemi kurulmalı Araçlardan Yol Kontrolü ile ilgili bilgi veren “Akıllı dedektör” takmalan istenmelidir.

5) Trafik akışını havadan kontrol edecek Helikopterler ve gece gören dürbünler alınmalı. Kontroller Trafik Mühendisleri tarafından gecegündüz devamlı yapılmalıdır.

6) Kaza anında can kurtarmak için yol güzergahları üzerine “Acil Yardım Merkezleri” kurulmalı ve 24 saat görev yapa-cak “Gezici İlk Yardım Araçları (Ambu- lans+itfaiye) alınmalıdır.

7) Kaza anında “Acil Yardım Merkezleri” ile “Gezici ilk Yardım Araçlarındaki telefonlara acilen ulaşabilmek için yol güzergahları boyunca Özel telefon sistemleri kurulmalı ve uyarıcı levhalar konmalıdır.

8) Yol güzergahları üzerinde bulunan Benzin İstasyonları devamlı denetlenme- li (yakıt tankları, yakıt ve yakıt pompalan ile sayaçları)

9) Güzergahlar üzerinde “Dinlenme Parkları” ile Dinlenme Evleri planlanmalı. Ayrıca;

1) “Sürücü Kursları Yönetmeliği” yeniden düzenlenmelidir.

a) Modem Otomobil Laboratuvarı bulundurmaları, öğretim görevlisi olarakta Otomotiv Müh. ve Trafik Müh. bulundur-maları istenmelidir.

b) Kaza anında ne şekilde müdahale yapılmasını öğretecek ilk yardım kursu verilmesi ve “Doktor” bulundurmaları istenmelidir.

c) Ehliyetlerin yeterliliği yeniden düzenlenmeli, özellikle Yolcu Otobüsü ve Minibüsleri ile Yanıcı Madde taşıyan Kamyon ve Tankerlerde sürücülük yapmak isteyenlerin Özel Kurslar görmeleri ve Özel Sertifikalar almaları istenmelidir. (Örneğin; Yolcu Otobüsü Sürücü Kurs Sertifikası, Petrol ve Kimyevi Madde taşıma sürücü kurs sertifikası, L.P.G. taşıma sürücü kurs sertifikası., vb. gibi)

d) Sürücü adaylarının Yangın Kursu görmeleri ve Portatif yangın söndürücüleri (Karbondioksitli, kuru kimyevi tozlu, köpüklü… vb. gibi) ile diğer söndürücülerin (Toprak, su) nasıl kullanılacağı öğretilmelidir.

e) Dersler, Laboratuvar çalışmaları ve tatbiki çalışmalar ile imtihanlar videoya alınmalı ve kurs bitiminde bir kopyası ilgili müdürlüğe teslim edilmelidir.

2) “Trafik İhtisas Mahkemeleri” kurulmalı. Daha sağlıklı kararların verilmesini sağlamak ve mahkemeler üzerindeki yükü hafifletmek için “Trafik İhtisas Mahkemelerinin kurulması uygun olacaktır.

Diğer taraftan yapılacak ulaşım planlamalarında Deniz, Hava ve Demiryolu taşımacılığına önem verilmesi ve teşvik edilmesi sağlanmalıdır.

Ayrıca yanıcı sıvı maddeler (Akaryakıt, Kimyevi Maddeler…) ile su taşımalarının “Boru Hatları” ile yapılması teşvik edilmelidir.