İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SAVUNMA TEKNOLOJİSİ

İstanbul Sanayi Odası – Ağustos 1997

Savunma- Ekonomisi; Ülke savunması için aynlan . kaynakların en verimli bir şekilde değerlendirilmesidir. Bu değerlendirmede başan en ideal Savunma teknolojilerinin seçimi ile mümkün olabilmektedir. İdeal Savunma teknolojilerinin seçimi ise; Stratejik Araştırma Enstitüleri’ veya Savunma Teknolojisi Ar-Ge Enstitüleri kanalıyla yapılmaktadır. Savunma Teknoloji Ar-Ge Enstitülerinin belirleyecekleri teknolojiler bir taraftan o ülkenin konumu için en ideali olurken b’ır taraftan-da ö ülke için en düşük maliyetlisi olmaktadır.

Örneğin; Bir muhrip bütçeye bir Milyar USD civarında bir maliyet getirirken bu Muhribi etkisiz hale getirebilen bir torpido sadece bir Milyon, USD. civannda bir maliyet getirmektedir.

Aynı şekilde bir savaş uçağı da bütçeye yüz. milyon USD civannda bir maliyet getirirken bu savaş uçağını devre dışı bırakacak bir Uçaksavar ancak bir veya birbuçuk milyon USD’lık bir maliyet getirmektedir.

Özetle, ülke savunmasında saldırı amaçlı’silahlar ile savunma amaçlı, savar teknolojisi ihtiva eden silahlann projelendirilmesinde Savunma Teknolojisi’ Ar-Ge Enstitüleri kanalıyla en verimli ve en ideal olanı belir-lenebilmektedir.

İdeal Savunma Teknolojilerinin seçimi ile daha güçlü bir Savunma daha düşük bir maliyetle gerçekleştirile-bilmektedir. Ülke bütçelerinde önemli bir yer tutan savunma harcamalarında yapılacak bu tasarruflar o ülke bütçeleri içinde önemli bir katkı sağlamaktadır.

Jeopolitik ve ekonomik konumu itibariyle Dünyanın önemli bir bölgesinde bulunan ülkemizin güçlü bir savunmaya ihtiyacı vardır. Bu hepimizin ortak amacı ve dileğidir. Güçlü Savunma Güçlü Ekonomi ile mümkün olmaktadır.

Güçlü Savunma ve Güçlü Ekonomi için temel ise teknoloji Üretebilmektedir. İthal teknolojilerle savunmanın ve ekonominin güçlü ve bağımsız olamayacağı bilinen bir gerçektir. Çünkü “Gerçek Bağımsızlık ancak teknoloji bağımsızlığı ile mümkün olabilmektedir.”

Yıldız Savaşlarının yapıldığı çağımızda artık; ülkelerin savunma güçleri asker sayılarına göre değil o ülkelerin savunma teknolojilerindeki ulaştıkları seviyeye göre değerlendirilmektedir.

Bu bakımdan savunmamız ile ilgili Teknoloji üretebil memiz içiri TÜBİTAK’ın ve Üniversitelerimizin desteğinde Şavuhttıa Sanayilerimizin, Harp; Okullarımızın. Harp Akademilerimizin. Genelkurmay Başkanlığımızın ve Milli Savunma Bakanlığımızın.. müştereken yararlanabilecekleri Deniz. Hava ve Kara ayn. ayrı olmak üzere “Savunma Teknoloji Ar-Ge Enstitüleri”nin ve Teknopark’ların kurulması, uygun olacaktır.

Üretilecek Teknolojilerin yerli. sanayi tesislerimizde üretilmesi savunmamızın güçlenmesi ile beraber Ekonomimizin’ güçlenmesi-nede katkıda bulunacaktır. 2000’li yıllar artık Bilgi yoğun üretimlerin yapılacağı yıllar olacaktır. Emek yoğun toplum yapılan-yerlerini Bilgi yoğun toplum yapılarına bırakmaktadır. Emeğin yerini robotlar ve bilgisayarlar almaktadır. Tüm iletişim artık Uydular aracılığı ile yapılmaktadır.

Savunmada; uydularla yönlendirilen “Akıllı Füzeler dönemi başlamıştır. Yeni geliştirilen iki milyon USD’lık Amraam (ABD) füzelerinin kendi radarları var ve ateşlendikten sonra uzaktan yönlendirmeye ihtiyacı olmadan laser ışınları ile düşman hava hedeflerini ayn ayrı frekanslarda bularak görüp aydınlatmakta ve kendi duyarlı olduğu fre-kanslardaki laser huzmesini seçip hedefe bunun doğrultusunda saldırabilmektedir. Uzayda . yerleşik parçacık ışın Silahlan, laser silahları ve kinetik enerjili silahlar ile uzayda bulunan savunma ve gözetleme amaçlı uyduiar ile ekonomik amaçlı (Enerji. Haberleşme. Araştırma. Meteoroloji…) uydular korunmaktadır.

Ses hızını aşan teknolojideki gelişmeler ışık hızına ulaşmıştır,

Enerii üretiminin Güneşten Enenî uyduları ile sağlanması ve iletiminin micro-dalgalarla yapılması gerçekleşmek üzeredir. Gelişen teknolojiler beraberinde yeni meslek dallarımda getirmektedir. (Robot Müh.. Laser Müh.. Enerji Müh.. Uzay/Uydu Müh.. Işık/Isın Müh.. Nükleer End. Müh.. Optik Müh…v.b. gibi)

Bunun için Eğitim Sistemimize (Harp Akademilerimiz dahil) bu meslek dalla-nnın ilave edilmesi uygun olacaktır.

Aksi takdirde ithal teknoloji ile bareber yakın gelecekte bu meslek sahiplerini de ithal etmek zorunda kalabiliriz.