İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TARIM EKONOMİSİ VE TEKNOLOJİSİ

Dünya Gazetesi – .. .. ….

Tarım ekonomisi; birim araziden ve birin) hayvandan en yüksek verimin alınmasıdır. Tarım teknolojisi ise; yüksek verimin alınmasını sağlayacak bilimsel ” usuller ve uygulamalardır.

Gelişen teknoloji, Tarım ve hayvancılıkla ‘ İlgili çalışmalarını “‘Genetic-Tech” olarak İsimlendirmiştir.

Genetic-Tech bünyesindeki çalışmalar, bio-tech, bio-tıp ve bio-enerji konulun olarak sınıflandırılmış olup, bu çalışmalar uzayda da devam etmektedir.

Tarımda uzay çağını yakalayan ABD’li çiftçiler, daha bir ya da iki nesil öncesine kadar buğday üretimi için en uygun zamanı kestirmek için takvime ve ayın durumuna bakarken, şimdi buğday ekeceği zamanı uydudan gönderilen kızılötesi resimlere ve , dizüslü bilgisayanna bakarak belirtiyor.

ABD’li çiftçiler, uydu fotoğraflarından buğday ürününün gelişmesini izliyor ve , verileri bilgisayar programına yüklüyor. Bilgisayar programıda herhangi bir tarım Ürününün tarih İçindeki verimleri, toprağın verimliliği ile tarım İçin gerekli bütün veriler yüklenip analizi yapılıyor.

ABD’li buğday eken bir çiftçinin traktöründeki global konumlandırma sistemi alıcısı, diğer uydulardan aldığı veri vebilgilerle arazide ekim yapılacak yeri tam olarak belirtiyor.

Böylelikle,”Tam İsabetli nokta hedefli tarım” denilen tarımda bu yeni teknoloji, uydu, bilgisayarlar, lazerler, yeryüzü merkezli monitörler ve ürün verimi sayıcısı kullanımıyln dünyanın en eski mesleklerinden çftçiliğe bilimin son gelişmelerini sunuyor.

Özetle, tarımda ve hayvancılıkta verimin yükseltilmesi ile İlgili bilimsel çalışmalar gelişmiş ülkelerde hızla devam ediyor.

Ülkemizde ise; bir taraftan erozyon nedeniyle yılda 500 milyon lon canlı toprağı kaybediyoruz ve çölleşmeye gidiyoruz. (Erozyonun bu hızla devamı etmesi halinde 2020 yılındım itibaren ülkemizde çölleşmenin başlayacağı hesaplanmakladır.)

İhtiyaç artıyor

Diğer taraftan artan nufus nedeniyle tarım ve hayvancılık ürünlerine olan ihtiyacımız devamlı artmaktadır.

Bu bakımdan tarım ve hayvancılıkta yüksek verime ulaşabilmemiz, ülke mlzin geleceği açısından son derece önemlidir.

“Aksi takdirde 2010 yılında sadece et İthaline 11 (onbir) milyar US Dolar ödeyeceğimiz hesaplanmaktadır.”

Bunun için; Tarım ve Orman Bakanlıklarımızın ziraat ve onnan Müzelerimizin ve Ziraat Bankası’nın müşterek olarak oluşturacakları bir “kurul”un koordinatörlüğünde hazırlanacakla “tarım ve hayvancılıkta 2000’li yıllar için projeler”e acilen ihtiyarımız vardır

Hazırlanacak projelere örnek olarak;

1- Ziraat vc orman fakülteleri ile müşterek, Tarıın Bakanlığı’nın işletmekle olduğu, “devlet üretme çiftJikleri”nln birer Ar-Ge enstitüsü ve teknopark haline getirilmesi projeleri.

2- Orman Bakanlığı Ağaçlandırın» ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü’nün işletmekte olduğu fidanlıkların “fide üretim çftliklerine” ve erozyonla mücadele projeleri:

3- Toprak ve mera ıslahı projeleri.

4- Genetic-Tech uygulaması ile “tohum ıslahı ve geliştirme merkezlerinin geliştirilmesi projeleri;

“Örneğin; Eskişehir’in Soncakaya vadisindeki 10 köyde yaşayan insanların hayatı ABD den ithal edilen domates tohumunu ekmeye başlayınca değişti. Çünkü, daha önce kullandıkları yerli tohum ile fide başına 2.5 kg. Ürün alıyorlardı. Oysa şimdi bu 10 gramı 150 dolar olan sihirli Amerikan tohumu, fide başına 25 kg’a kadar domates veriyor.”

“Benzer uygulama Konya Çuınra ilçemizde de başanlınış, 1996 yılı itibariyle ilçemize sadece domates satışlarından 2.5 trilyon TL kazandırılmıştır.”

5- Daha uz su ile dıılıa fazla liretimin sağlandığı “bilgisayar kontrollü sera” projeleri.

6- Jeolermal enerji kaynaklarına sahip yörelerimiz için “sera projeleri”.

“Örneğini Kütahya Simav ilçemizde bulunan 18000 (onsekizbin) dönüm kurumuş göl alanı üzerine sera yapılması ve jeotermal enerji ile ısıtılması halinde Türkiye tüketiminin 3 (üç) katı kadar sebze üretilebileceği Ankara Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel araştırmalara sonucu hesaplanmıştır.”

7- Bio-Tech uygulaması ile “soya fasulyesinden” yakıt elde edilmesi projesi.

8- Renkli pamuk üretimi projesi.

9- Sabit ve gezici “toprak tahlil laboratuvarları” ile ekilebilir arazilerin âzot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) ihtiyaçlarının tespiti ile temini için gerekil finansın kredi şeklinde sağlanması projeleri.

10- Verimli tarım arazilerinin sanayi yatırımları veya konut yapımı şeklinde tahrip ve İsraf edilmesinin önlenmesi projeleri. ,

11- Et ve et mamulleri, süt ve süt mamulleri, yün ve yünlü mamulleri, deri ve deri mamulleri entegre Üretim projeleri.

12- Et ve Balık Kurumu’nun, et ve balık Üreticilerine kredili olarak (atılması ve modernizasyonu projeleri.

13- Balıkçılık projeleri. (Açık deniz, tatlı su ve kültür balıkçılığı).

14- Tavukçuluk projeleri.

15- Patenti Ülkemize ait olan “yoğurdumuzu dünya markası yapabilmemiz ve tüm dünyaya pazarlayabilmemiz ile ilgili projeler.

16- Dondurulmuş gıda maddeleri üretimi, dağıtımı ve puzarlanması İle İlgili projeler .

… vb. gibi projeleri sıralayabiliriz.

“Kurul” tarafından hazırlanacak bu tür projeler, devlet üretme çiftliklerinde oluşturulacak “teknopark”larda yatırımcılara sunulmalı ve yatırımcıların ilgilendikleri projelere Ziraat Bankası’nın koordinatörlüğünde İç ve dış finans desteği sağlanmalıdır.

Gelişmiş ülkeler, tarım ve hayvancılıkta en son teknolojileri kullanarak, en yüksek verimi almakla ve İhtiyaçlarının fazlasını ihraç ederek ülkelerine önemli miktarda döviz kazandırmakladırlar.

“Örneğin, Hollanda 1996 yılı itibariyle 38 (otuzsekiz) milyar US Dolar’Iık tarım ve hayvancılık ürünleri ihraç etmiştir.”