İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ORGANİZE TARIM ve HAYVANCILIK

22 Mayıs 2006 – Dünya Gazetesi

Tarımda ve hayvancılıkta verimin yükseltilmesi ile ilgili bilimsel çaklışmalar gelişmiş ülkelerde hızla de­vam ediyor ve teknoloji sürekli gelişiyor. Tarımda uzay çağını yakalayan ABD’li çiftçiler daha bir ya da iki nesil öncesine kadar buğday ekimi için en uygun zama­nı kestirmek için takvime ve ayın duru­muna bakarken, şimdi buğday ekeceği zamanı uydudan gönderilen kızılötesi resimlere ve dizüstü bilgisayarına baka­rak belirtiyor.

ABD’li çiftçiler uydu fotoğraflarından buğday ürününün gelişmesini izliyor ve verileri bilgisayar programına yüklüyor. Bilgisayar programında herhangi bir tarım ürününün tarih içindeki verimleri, toprağın verimliliği ile tarım için gerekli bütün verileri yüklenip analizi yapıyor. ABD’li buğday eken çiftçinin traktöründeki GPS (Global Position System) alıcı­sı, diğer uydulardan aldığı veri ve bilgi­lerle arazide ekim yapılacak yeri tam ola­rak belirliyor.

Böylece nadas tarihe karışıyor. Arazi­nin tümünün kullanılması ve yüksek verimle ürün artışı sağlanıyor. Tohum üre­tim teknolojisindeki gelişmeler hızla devam ediyor.

Hayvancılıkta da verimin yükseltilmesi ile ilgili çalışmalar hızla devam ediyor.

Tesislerde yem bitkileri organik tarım yöntemleri uygulanarak elde edilmektedir.

Tesisler son derece hijyenik Hayvanların bileklerindeki “micro-chip”ler ve optik okuyucular ile her an kontrol edilmekte ve her gün verdikleri sütün tahlilinden idrar tahliline kadar yapılmakta­dır. Herhangi bir bulguya rastlandığında derhal tıbbi müdahale yapılıyor.

Ayrıca gelişmiş ülkelerde birim arazi­den ve birim hayvandan en yüksek verimin alınması ile ilgili ulusal ve uluslara­rası yarışmalar festivaller ve fuarlar düzenlenmektedir.

Ülkemizin geleceği açısından tarım ve hayvancılıkta sağlayacağımız yüksek verim, artan nüfusumuz, ve hızİa devam eden toprak erozyonu nedeni ile son de­rece önemlidir.

Sağlanacak çeşitli teşvikler ile arazile­rin birleştirilmesi ve hayvanların bir ara­ya getirilerek müşterek büyük işletmele­rin ve organize tarım bölgelerinin kurulması sağlanabilir.

Örnek olarak:

2000 dönümlük 2000 büyük başlıkKüçük Organize Tarım Bölgeleri
5000 dönümlük 5000 büyük başlıkOrta Organize Tarım Bölgeleri
10.000 dönümlük 10.000 büyük başlıkBüyük Organize Tarım Bölgeleri
50.000 dönümlük 50.000 büyük başlıkMakro Organize Tarım Bölgeleri

gibi olabiliyor.

Böylece daha fazla üretim, daha düşük maliyetle gerçekleştirilebilir ve ülkemiz genelinde önemli ürün artışları sağlana­bilir. Bu amaçla Tarım ve Köy işleri Bakan­lığımızın koordinatörlüğünde, üniversi­telerimizin bilim ve teknoloji desteğinde ve Ziraat-Bankası’nın düşük faizli-uzun vadeli finans desteğinde arazilerin birleşmeleri, hayvanların bir araya getirilmesi ve bu arazilerin üzerine modern entegre üretim tesisleri ile modern yerleşim mer­kezlerinin bulunacağı organize tarım bölgelerinin olması sağlanabilir. Organize tarım Bölgelerinde kapari kanola, soya türü katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, organik tarım, ya­pılması seracılık yapılması ve hayvanla­ra genetiği değiştirilmiş yem yerine organik tarım usullerine uygun üretilecek yem bitkilerinin verilmesi de düşünül­melidir.

(Kapari; toprak erozyonunu önleyen bitki, olmakla beraber, meyvesi çok kıy- metlidir. Kanola ise yağı ile “bio-dizel üretimin­de katkı maddesi olarak tercih edilmektedir.)

Entegre üretim tesislerinde; tarım ürünleri ham olarak girmeli, son ürün olarak çıkmalıdır. (Pamuk-konfeksiyon olarak, pançar-şeker’olarak, buğday-un ve makarna olarak vb gibi.

Hayvancılık ürünlerinde entegre üretim tesislerinde süt Ve süt mamulleri, et ve et mamulleri, deri ve deri mamulleri, yün ve yünlü’ mamuller olarak çıkmalı­dır. Süt ürünleri üretimlerinin geliştiril­mesi amacıyla da balıkçılarımızm nbalık çiftlikleri kurmaları yönünde teşvik edilmesi ve bilgi-teknoloji-finans olarak desteklenmesi uygun olacaktır.

Aynca köylerimizde üretilen ürünlerin pazarlanabilmesi amacıyla, kooperatifleşmelerinin sağlanması ve civar köyler ile beraber en yakın karayolu üzerine (özellikle kavşak noktalarına) kervansa­ray türü pazar yerleri kurulması teşvik edilmelidir.

Üretim, pazarlama ve turizm amaçlı “ihtisas köyleri” şeklinde projelendiril­mesi uygun olacak bu tür pazar yerlerin­de köylerde üretilen yöresel ürünlerin, el sanatlarının ve mutfak ürünlerinin bir turizm anlayışı ile pazarlanabilmesi sağ­lanmalıdır. Böylece köylerimizin üretime yönlendirilmesi ve istihdam yaratması sağlanmış olacaktır.

Diğer taraftan nüfusumuzun önemli bir kısmını oluşturan ve grossmarketler karşısında zor duruma düşen esnaf ve sanatkârlanınızın il, ilçe ve beldelerde kooperatifleşmeleri teşvik edilerek kapalı çarşı türü organize ticari bölgeleri şeklinde yapılanmaları sağlanabilir. Kurulacak organize ticaret bölgele­rinde oluşturulacak olan kurumsal kültür ve disiplinli yönetim anlayışı müşteri memnuniyetini araracak ve müşteri sayılarının sürekli artması sağlanabilecektir.