İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ÜRETİM AMAÇLI İHTİSAS KÖYLERİ KURALIM

Dünya Gazetesi –

Ülkelerin gelişmesine, büyümesine ve mutluluğuna önemli katkısı olan ve gelişmiş ülkelerde (İsviçre, İtalya, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka, Almanya ve Uzakdoğu ülkeleri gibi) uygulanan İhtisas köyleri projelerinin ülkemizde de başlatılması uygun olacaktır.

Gelişmiş ülkelerdeki uygulama genelde, “ihtisas köylerinin” kültür ve turizm projeleri içinde birer Disneyland fantezisi şeklinde düşünülmesi yönündedir.

Hedeflenen amaç ise; köylerde istihdam imkânları yaratılması ve üretimlerin pazarlanarak ekonominin güçlenmesine katkı sağlanmasıdır.

Gelişmiş ülkelerde kurulmuş olan ihtisas köyleri ile bu köylerin ülkelerine sağlamış oldukları katkıları kısa birkaç örnekle vermeye çalışalım;

– isviçre’deki “Mücevher Köyleri” üretmiş oldukları mücevher ve saatlerden ülkelerine önemli oranda döviz kazandırmaktaciır. (Kaynak: Gold International)

Aynı şeldlde İsviçre’de süt ve süt mamulleri üreten köyler, çikolata üreten köyler ile bal üreten köylerde önemli ölçüde döviz kazandırmaktadır.

– İtalya!da ve Fransa’da parfüm ve kozmetik mamulleri, ipek ve ipekli mamulleri, deri ve deri mamulleri, yün ye yünlü mamulleri ile mobilya üretimi yapan’ “İhtisas Köyleri” bulunmaktadır.

– Venedik ve Murano adasındaki caııı el sanatları üretiminin , yapıldığı atelyeler ile pazarlandığı mağazalan yılda ikibuçuk ‘milyon turist gezmekte ve yapmış oldukları alışverişler ile İtalya ekonomisine önemli oranda döviz kazandırmaktadır.

– Çek Cumhuriyeti’nin basındaki Bohemya” belgesinde yapılan kesme cam ustalığı ile mücevher camcılığı da Çek Cumhuriyeti’ne önemli miktarda döviz ve turist kazandırmaktadır.

– Almanya’nın Bodenmais bölgesinde kurulan Camköy ile de Almanya önemli miktarda döviz ve turist kasınmaktadır.

– Fransa, Belçika ve Portekiz’de şarap üretimi ve fıçı üretimi yapan “İhtisas Köyleri” ile İskoçya’da viski üretimi yapan ihtisas köyleri üretimleri ve ihracatları ile ülkelerine önemli ölçüde döviz kazandırmaktadır.

– Almanya’da İhtisas Köyleri’nde üretilen keman ve viyo-Iansel gibi yaylı’çalgılar tüm dünyaya ihraç edilmektedir.

– Danimarka ve Hollanda’daki ihtisas köylerinde üretilen et ve et mamulleri ile süt ve süt ma-, mulleri dünya pazarlarına ihraç edilmektedir.

– Norveç balık.ihracatında dünya birincisidir.

– Malezya, Tayland ve Endo-nezya’daki “İhtisas Köyle-ri”nde” üretilen ve Singapur’dan ihraç edilen çiçek, orkide, süs bitkileri ve mücevherler ‘ile ipekli kumaşlar ülkelerine önemli oranda döviz ve turist kazandırmaktadır.

Tayland’ın başkenti Bang-kok’taki “Orkide Köye” ile “Timsah Köyü’ne” giriş dahi paralıdır. Orkideler tüm dünyaya ihraç edilirken timsah derisinden yapılan ayakkabı, bavul, çanta, cüzdan ve.kemer gibi’mamuller turistlere ancak, yetmektedir.

– Çin’in ihracatında önemli yer tutan ipek, ipekli mamuller ile ipek halılar ihtisas köylerinde üretilmektedir.

– Tayvan ihtisas köylerinde ürettiği spor malzemeleri, dan-tek gözlük. saat mücevher …vb. gibi mamullerin ihracından “önemli oranda döviz kazanmaktadır;

– Kanada’daki “Vizon ve Mink Çiftlikleri’nde” üretilen kürkler iç ve dış’pazara satılmaktadır.

… vb. gibi örnekler çoğaltılabilir.

Ülkemizde de yörelerimizin özelliklerine uygun “ihtisas köyleri” kurulabilir.

a) Muğla Sığla ormanları çevresindeki .köylerimizde parfüm ve kozmetik mamuller üreten köyler kurulabilir.

b) Muğla Fethiye Üzümlü kasabasında nesiller boyu üretilen dasiar bezi ile danteller. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünyaya tanıtılabilir.

c) Muğla’dakapaİı olan Defne Yağı. Fabrikası çevre köylülerin esatılabilir.

d) Ankara çevresindeki köy-lerde yok olmak üzere olan oğr. lak tLffikçiiiği acilen bir “İhtisas ; köyü” kurularak kurtanlabilir ve meşhur “angora tiftiği” iç ve dış pazarlara sunulabilir.

e) Bursa başta,olmak üzere ülkemizin dut yetişen yörelerinde-yok olmak üzere’olan kozacılık.’ ” ipek ve ipekli mamuller üreten “ihtisas köyleri” kurularak geliş- , tirilebilir ve kurtanlabilir.

f) Beykoz’da sayılan azalan maharetli cam ustaları ve atelye-leri bir camköy kurularak desteklenebılir ve geliştirilerek ülkemiz için önemli bir istihdam ve döviz kaynağı sağlanabilir.

Ayrıca ülkemizin çeşitli bölgelerinde;

– Mücevher köyleri

– Çini, seramik Ve porselen köyleri

– Mermer işleme köyleri

– Mobilya üreten köyler

– İpek ve İpekli maluller üreten köyler

– Yün ve yünlü mamuller üreten köyler

– Deri ve deri mamulleri üreten köyler

– Bal ve reçel üreten köyler

– Süt ve süt mamulleri üreten köyler

– Et ve et mamulleri ‘üreten -köyler

– Meyve suyu, konserve,-salça ve turşu üreten köyler

– Dantel üreten köyler

– Halı üreten köyler

– Kültür balıkçılığı yapan köyler

– Kürk hayvanlan çiftliği ve kürk üreten köyler

– Fide üretim çiftlikleri

– Çiçekçilik ve süs bitkileri’, üretimi yapan köyler

– İnci üretimi yapan köyler vb. gibi “ihtisas köyleri”

…vb gibi kurulabilir.

Ülkemizde, ihtisas köylerinin : kunılması üniversitelerinıiz ile meslek: okllarımızın koordinatörlüğünde ilgili resmi kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin altyapı desteğinde plânlı bir, uygulama ile gerçekleştirilebilir.

Finans sorunu da; Ziraat Bankası ve Halk Bânkası’nın önderliğinde diğer bankalarında iştiraki ile çözümlenebilir. Finans sorunu ayrıca; Muğla’nın Yeşilyurt kasabasında olduğu gibi el dokuma tezgâhlarının büyük bir kuruluş ;tarafından desteklenmesi şeklinde veya köylerimizin kooperatifler kurmaları şeklinde de çözümlenebilir.

Başarılı kooperatiflere sadece iki örnek verecek olursak, bunlar Konya “Huğlu kasabası üzümlü köyünde kurulan Koop. (Av tüfeği üretilmekte ve 1100 kişiye iş imkânı sağlanmaktadır) ile Denizli Acıpayam Suçatı Köyü’nde’kurulan koop.dir. (Deri mamulleri üretilmekte ve 300-400 kişiye iş imkânı yaratılmaktadır.)