İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Teknoloji Bankası Kurulmalı

Dünya Gazetesi – 20 Mart 2007

Coğrafi konumu itibariyle Dünyanın önemli bölgesinde bulunan Ülkemizin güçlü bir ekonomiye ve güçlü bir savunmaya sahip olması hepimizin ortak amacı ve dileğidir. Güçlü ekonomiye ve güçlü savunmaya sahip olabilmemiz için teknoloji üretmemiz, geliştirmemiz ve katma değeri yüksek ileri teknoloji (Genetik-tech., High.-tech., Nano-tech., Space-tech.)ürünlerini üretmemiz ve Dünya Pazarları ile Uzay Pazarında pazarlayabilmemiz gerekmektedir. Teknoloji hızla gelişmektedir. Yaşamımız uydular kanalıyla sağlanan iletişim ile bilgisayar sistemlerine bağlanmış durumdadır. Tüm bilgi, ses ve görüntü iletişimleri artık uydular kanalıyla ve GSM Cihazlarıyla yapılmaktadır. İleri Teknoloji ürünü bu cihazları üretmemiz ve pazarlayabilmemiz geleceğimiz açısından son derece önemlidir.

Evrensel Pazarın Lideri 13.2 Trilyonluk USD. lık Milli Geliri ile ABD’dir. ABD’yi 4.46 Trilyon USD. ile Japonya, 2.89 Trilyon USD. ile Almanya ve 2.55 Trilyon USD ile Çin takip etmektedir. Çin 4. büyük ekonomi olmuştur. Hindistan 854 Milyar USD ile 13. ekonomi olurken Ülkemiz 378 Milyar USD ile 19. ekonomi olmuştur. (2006) ABD, Japonya ve Almanya bu güçlerine teknoloji üreterek, geliştirerek, sanayiye uygulanabilir ileri teknoloji ürünleri haline getirerek ve Dünya Pazarlarında yapılanarak ulaşmışlardır. Çin ise ucuz emek ile ürettiği emek yoğun ürünler ile girdiği Dünya Pazarlarına artık teknoloji yoğun ürünler ile girmektedir. Çin’in en büyük hedefi ileri teknoloji ürünlerini üreterek Dünya ve Uzay Pazarlarında söz sahibi olmaktır. Ülkemiz olarak katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerini ithal ediyor. Tarım, tekstil, beyaz eşya, otomotiv…v.b. gibi sanayi ürünlerini ihraç ediyoruz. İhraç etmekte olduğumuz ürünler ile ithal etmekte olduğumuz ürünlerin ödemelerini yapamıyoruz ve sürekli dış ticaret açığı veriyoruz. Bu durum ise cari açık vermemize, dış borçlarımızın artmasına ve Ülke riskimizin artmasına neden oluyor. Ülke riskimizin artması ile sanayicilerimizin dış rakiplerine oranla yabancı bankalardan daha yüksek faizle ve daha düşük vade ile kredi bulmalarına neden olmaktadır. Buda dış pazarlardaki rekabet güçlerini azaltmaktadır. Diğer taraftan sürekli büyüyen iki büyük ekonomi Çin ve Hindistan ‘ın otomotiv ve beyaz eşya pazarlarına girmeleri ile bu pazarlarda da zorlanacağımız görülüyor. Özetle; Teknoloji üretmemiz, geliştirmemiz ve sanayiye uygulanabilir ileri teknoloji (Genetic-tech., High-tech., Nano-tech., Space-tech.) ürünlerini üretmemizin ve Evrensel pazarda pazarlayabilmemizin Ülkemizin geleceği açısından son derece önemli ve gerekli olduğu düşünülmektedir. Bu amaçla; TEKNOLOJİ ve FİNANSI konusundaki Devlet Politikasının belirlenmesi ve uygulanması önem kazanmaktadır.

Örneğin;

1. Bilim ve Teknoloji Bakanlığının Kurulması

2. Türkiye Teknoloji Merkezinin Kurulması

3. Türkiye Proje Pazarı ve Buluş ( Teknoloji ) Borsasının Kurulması

4. Türkiye Teknoloji Bankasının Kurulması

5. Organize Teknoloji Bölgelerinin ( Silikon Vadilerinin ) Kurulması

6. Uluslararası Teknoloji Fuarlarının düzenlenmesi

7. Gelişen teknolojilerin beraberinde getirdiği yeni meslek dallarının ( Genetik Müh., Mekatronik Müh.,

Robot Müh., Işık/Işın Müh., Optik Müh., İletişim Müh., Finans Müh., Laser Müh., Uzay / Uydu Müh…v.b. gibi ) eğitim sistemimize ilavesi v.b. gibi projeler olabilir.

Sanayiye uygulanabilir ileri teknoloji ürünlerinin üretimi için gerekli FİNANS ‘ ın temini amacıyla;

Uluslararası Yatırım ve Kredi amaçlı “ İhtisas Bankası “ konumunda TÜRKİYE TEKNOLOJİ BANKASI’ nın kurulması uygun olacaktır.

Kurulacak Banka ile, Sanayicilerimizin dış rakipleri gibi düşük faizli – uzun vadeli kredi imkanına kavuşabilmeleri sağlanabilecek ve Uluslararası Yatırım yapabilmeleri konusunda teşvik edilmiş olacaktır.

Kurulacak Banka için kaynak;

1. Sosyal Güvenlik Primlerinin ( SSK, BağKur, Emekli Sandığı ) Merkez Bankası nezdinde “ Emeklilik Fonu” hesabında toplanması ve Banka tarafından çıkarılacak “ Euro bond “ lardan alarak değerlendirilmesi ve Bankaya da kaynak sağlanması

2. “ Bilim ve Teknoloji Fonu “ nun kurulması ve teknoloji yoğun ürünlerinin ithalinden elde edilecek Fon gelirlerinin, Banka tarafından çıkarılacak Yatırım Fonlarından alınarak değerlendirilmesi ve kaynak sağlanması

3. Bankanın “ Lead – Manager” liğinde Euro Pazarlardan kredi talebinde bulunacak Sanayiciler için Euro kredi alarak veya Euro – Tahvil ihraç ederek kaynak sağlanması

4. Dünya Bankası ile Avrupa Yatırım Bankasından sağlanacak krediler ile,

5. Çıkarılacak “Yatırım Fonları” ile sağlanabilir.